Продължете към съдържанието

Как да изпратим големи файлове

Сайтове и услуги за трансфер на големи файлове

Някога опитвали ли сте да изпратите файлове до някого, но вашата имейл услуга ви казва, че файловете са твърде големи? Това е често срещан проблем за голяма част от потребителите.

Повечето имейл услуги имат ограничение за размера на прикачените файлове. Например, Gmail и Yahoo имат лимит от 25MB, а при Outlook e 33MB. Това означава, че дори документ или видео с размер от 100MB не може да бъде изпратен по този начин.

Типове услуги за трансфер на файлове

Към момента съществуват огромен брой онлайн услуги, които предоставят възможност за съхранение, споделяне и трансфер на файлове. Всяка една такава платформа обаче, има свои специфики и ограничения.

Повечето популярни имейл услуги например, предоставят също и безплатно място за съхранение на файлове. Тази опция ви позволява да изпращате файлове, които надхвърлят лимита от 25MB, но все пак сте ограничени от безплатното пространство, което ви се предлага. За Gmail и Google Drive – 15GB, за OneDrive и iCloud – 5 GB. Ако искате да изпратите повече на брой видео файлове с високо качество, което е честа практика в работата ни с нашите клиенти, би трябвало да се абонирате и да платите за по-висок план. Какви са алтернативите?

Съществуват друг тип услуги като MyAirBridge и Filemail, които позволяват безплатно да качите и изпратите файлове с размер, съответно до 20GB и до 50GB. При тези платформи обаче, качените файлове са достъпни за теглене само за определен период от време, след което автоматично се изтриват. Това ги различава описаните по-горе услуги за съхранение, при които файловете остават достъпни във вашето пространство, докато вие лично не ги премахнете. 

Според конкретните ви нужди, една или друга услуга може да е подходяща в различни ситуации. В тази статия ще разгледаме нашите любими безплатни варианти за изпращане на големи файлове. 

Споделяне на големи файлове

Облачни услуги за съхранение на файлове

Общото за този тип услуги като Google Drive, Microsoft OneDrive, ICloud, IDrive, Dropbox и др., е предоставяне на определено пространство за съхранение на файлове, както и редица възможности за споделяне. Предлагат също десктоп и мобилно приложение за синхронизация на файловете между различни устройства.

Можете да споделяте избран файл или директория с други потребители на услугата или да изпратите линк към външни лица. Тези платформи позволяват и определяне на различни нива на достъп до споделените файлове. Например можете да изпратите видео само за гледане, като забраните възможността за изтегляне.

Всяка една от споменатите платформи предлага някакъв безплатен базов план, който  в зависимост от нуждите на потребителя може да бъде разширен. Цените и условията на абонаментните планове варират при различните услуги.

За да използвате някоя от облачните услуги, ще трябва да се регистрирате и да си създадете профил в съответната платформа. 

Google Drive

Google Drive за изпращане на големи файлове

 • 15GB безплатно пространство
 • изизква регистрация
 • линковете са валидни докато лично не прекратите достъпа или изтриете файловете
 • можете да гледате видео файлове без да се налага да ги теглите
 • различни нива на достъп до споделените файлове

Google Drive е логичният избор за всеки, който използва екосистемата от услуги на Google. Предоставя безплатно 15GB. Ако имате Gmail поща, то вече сте виждали иконата на Drive в дясно от бутона за изпращане. Само с едно натискане може да изберете файл от вашия Drive и той ще бъде прикачен към писмото.

Качване на файл през Gmail

Ако искате да прикачите файл, който не се намира в Drive и надвишава лимита от 25MB, то Gmail автоматично ще ви даде възможност да качите файла си в Google Drive и ще прикачи линк към него. Напрактика получателят ще изтегли файла от облака, а не от имейл сървъра.

Качването на файл в Google Drive е изключително лесно. Можете да използвате бутоните в страницата (Създаване -> Качване на файл) или направо да довлачите избрания документ в браузъра.


Качване на файл в Google Drive

Google Drive ви дава възможност да контролирате достъпа до вашите файлове. Можете да споделите файл само с избрани потребители, като ги изброите по име или имейл. В този случай те ще получат автоматично известие от системата. Другата възможност е да генерирате линк за споделяне, който лично да изпратите до получателя. За целта можете да използвате имейл, чат или дори да го публикувате в социалните мрежи.

И в двата случая можете да избирате между три нива на достъп – всеки с връзката може да преглежда, всеки с връзката може да коментира или всеки с връзката може да редактира. Google Drive дори позволява някои допълнителни настройки. Можете да забраните на потребителите с достъп само за преглед или коментари да изтеглят, печатат или копират файла. Също така можете да забраните на потребителите с достъп за редакция да добавят нови потребители и да променят нивото за достъп на останалите потребител

Microsoft OneDrive

OneDrive за изпращане на големи файлове

 • 5GB безплатно пространство
 • изизква регистрация
 • линковете са валидни в срок определен от вас или докато не изтриете файловете
 • можете да гледате видео файлове без да се налага да ги теглите

Microsoft OneDrive е аналогично решение за потребителите на Outlook и особено удобно за използващите Windows 10. Базовият акаунт предоставя безплатно 5GB.
При натискане на бутона за прикачване на файл, можете да изберете файл от компютъра или от облака. Ако изберете файл от компютъра по-голям от 33MB, автоматично ще ви предложи да го качите в OneDrive.
Качването на файл става през бутон на страницата (Качване) или отново чрез довлачване в прозореца на браузъра.

Качване на файл в OneDrive

Също като при Google Drive и тук е предвидена възможност да контролирате достъпа до файловете. Можете да споделите файл само с избрани потребители или да генерирате линк. При OneDrive можете да забраните редакцията, но към момента няма опция да забраните свалянето на файла. За платените абонаменти е предвидена опция за въвеждане на парола за достъп и срок на валидност на линка.

ICloud

ICloud за изпращане на големи файлове

 • 5GB безплатно пространство
 • изизква регистрация и устройство с iOS, iPadOS или Mac.
 • линковете са валидни в срок определен от вас или докато не изтриете файловете
 • можете да гледате видео файлове без да се налага да ги теглите

ICloud е услуга на Apple и е достъпна само за потребители на iOS, iPadOS или Mac. Базовият акаунт предоставя безплатно 5GB.
Ако използвате iOS устройства, то може да използвате ICloud за да изпратите по-голям файл, като това може да стане директно чрез имейл от платформата или чрез генериране на линк. И в двата случая трябва да посочите потребителите, които ще имат достъп и да уточните правата, които им предоставяте.
Услугата има приложение за Windows, което позволява да синхронизирате и управлявате файловете си и през настолен компютър или лаптоп, извън екосистемата на Apple. ICloud поддържа и синхронизация на данни с Microsoft Outlook.

Dropbox, IDrive, MEGA, pCloud …

Освен платформите на Google, Microsoft и Apple, услуги за архивиране, съхранение и споделяне на файлове предлагат и доста независими компании. Основните възможности и инструменти са сходни. Безплатните профили имат ограничено пространство и възможности – Dropbox – 2GB, IDrive – 5GB, pCloud – до 10GB, MEGA – до 50GB. Основните различия настъпват при платените абонаменти, където една или друга услуга може да е предпочитана в зависимост от нуждите.

Ако разглеждаме само безплатния акаунт, MEGA се откроява с предлаганите до 50GB. За съжаление това не означава, че ще можете да качите и изпратите файл от 50GB. MEGA има дневен лимит при трансфер на файлове, като за безплатния акаунт той е 1GB. Подобни ограничения имат и останалите услуги. При Dropbox например е ограничен размера на файла, който можете да изпратите с безплатен акаунт и той е само 100MB.

Повечето потребители може би няма да достигнат тези ограничения в ежедневната си дейност. По-големи документи или снимки, които надхвърлят допустимия размер за прикачени файлове на имейл услугите, все пак се вместват в ограниченията на безплатните акаунти на облачните платформи. Не така стоят нещата с видео файловете.

Често в нашата работа възниква въпроса от клиенти, как да изпратят видеото което току що сме прехвърлили от VHS в цифров файл, на свои роднини или приятели в чужбина. Сватбен филм например, с високо качество и продължителност 1-2 часа, може да надхвърли размер на файла от 15GB. Друг чест случай от нашата практика е необходимоста на клиенти да изпратят до нас голям обем от видео материали за обработка и монтаж, без да има нужда да идват физически до студиото.

В тези ситуации можем да използваме друг тип онлайн услуги за трансфер на файлове.

Услуги за трансфер на големи файлове

Облачни услуги за трансфер на файлове

За разлика от представените до тук платформи, следващата група услуги не изискват регистрация за да ги използвате. Не е необходимо да имате профил и фиксирано пространство за съхранение на файловете. Можете да качите един или повече файла до определения максимален размер и ще получите линк, който можете да изпратите до един или повече получатели. Всеки, който има линка може да изтегли съдържанието.

Качените от вас файлове, автоматично ще бъдат изтрити след изтичане на определения срок, без значение дали получателят ги е изтеглил или не. При тези услуги не можете да преглеждате файловете преди да ги изтеглите. За потребителите, които нямат акаунт и платен абонамент, разбира се важат някои ограничения. Освен размера на файловете има и месечни ограничения на количеството прехвърлени данни.

MyAirBridge

MyAirBridge за изпращане на големи файлове

 • трансфер на файлове с размер до 20GB
 • не изизква регистрация
 • линковете са валидни 2 дни (3 дни за файлове до 2GB)
 • ограничение за трансфер на данни до 100GB в рамките на 30 дни
  (200GB с безплатна региатрация)

MyAirBridge позволява да качите файл и да го изпратите по имейл до избран получател или просто да качите файл и да вземете линк към него. Максималният размер на файл, който можете да изпратите безплатно е 20GB. В рамките на 30 дни, за потребители без регистрация има ограничение за трансфер на максимум 100GB. В това число се включват както качените, така и свалените данни. Ако се регистрирате и ползвате безплатния акаунт, това ограничение е 200GB.

Трансфери до 2 GB се извършват с предимство и ползват максималната скорост, ограничена единствено от вашата връзка. За трансфери над 2 GB, потребителите с платен абонамент имат предимство. По тази причина за големите файлове, скоростта на качване или сваляне може доста да варира, в зависимост от моментната натовареност на платформата.

FileMail

FileMail за изпращане на големи файлове

 • трансфер на файлове с размер до 50GB
 • не изизква регистрация
 • линковете са валидни 7дни
 • няма ограничение за трансфер на данни
 • десктоп и мобилно приложение, които не изискват регистрация

Filemail също предлага два метода за изпращане на файл – чрез имейл или линк. Варианта за директно изпращане чрез имейл, има и допълнително удобство. Вие също ще получите имейл, когато файловете са качени и още един след като получателят ги изтегли. Ако по някаква причина съдържанието не бъде изтеглено, също ще получите известие с напомняне, че срокът на линка изтича и файловете ще бъдат изтрити.
Максималният размер, който можете да изпратите безплатно е 50GB и файловете ще бъдат налични за 7 дни. Filemail предлага удобни приложения за десктоп, iPhone, iPad и Android устройства. Използването им също не изисква регистрация.
P2P трансфер на файлове

Resilio Sync – P2P трансфер

Resilio Sync за трансфер на големи файлове

Resilio Sync е услуга за синхронизация и споделяне на файлове между потребители базирана на P2P технология. Можете да я използвате за да синхронизирате директории на различни устройства. Файловете се прехвърлят директно между свързаните потребители, без да се качват в облачно пространство. Няма ограничение в обема на данните които можете да синхронизирате, освен разбира се свободното пространство на съответното устройтво. Няма ограничение и в скоростта, извън тази на самата връзка, която потребителите имат.


Resilio Sync - създаване на свързане директория


Resilio Sync - споделяне на директория

Как работи? За да синхронизирате файлове между различни потребители, то всеки от тях трябва да инсталира приложението на неговото устройство и да си създаде директория, която ще използва за връзката. След това един от потребителите добавя създадената директория в Resilio и изпраща покана до другия. Има предвидени няколко различни възможности за това – линк, ключ за достъп и QR код. След като получателят въведе кода в Resilio, остава само да избере директорията на неговото устройство, която ще се синхронизира.

От този момент всеки файл добавен в една от свързаните директории, ще се копира автоматично в другата. Ако файл бъде изтрит в едната обаче, той не изчезва автоматично от другата, а се прехвърля в архив, от където ще трябва ръчно да го изтриете. За да се осъществява синхронизацията, трябва и двете устройства да са включени.

Как можете да го използвате за да изпратите големи видео файлове? Напрактика Resilio Sync, би била полезна, ако често ви се налага да изпращате големи файлове към един и същ потребител, например ваш партньор. В такъв случай вместо да качвате и теглите файлове от облачни услуги, и да се съобразявате с ограниченията им, можете директно да прехвърляте необходимите файлове помежду си. 

Обобщение

Разнообразието от платформи и услуги за трансфер и съхранение на файлове, ви позволява да изберете и използвате една или няколко от тях, в зависимост от случая.

Ако вече използвате облачна услуга за архивиране на документи, снимки, видео (Google Drive, OneDrive и т.н.) и имате профил или абонамент, то най-лесният вариант да изпратите голям файл е да използвате възможностите, която тази платформа ви предоставя. В случай, че често се налага да споделяте и изпращате едни и същи големи файлове, то може би дори си струва да платите за повече пространство и допълнителните инструменти.

Ако искате да изпратите файл с размер, който надхвърля ограниченията на вашата облачна услуга, то тогава можете да използвате MyAirBridge, FileMail или друг подобен сайт. Те са особено подходящи и в случаите когато нямате нужда да съхранявате конкретния файл и не искате да заема място в облака ви. Трябва да имате предвид обаче, краткият живот на линковете. Ако разчитате файловете да са на разположение онлайн по дълго време, то това не е вашето решения.

Облачните услуги се развиват с бързи темпове в последните години и конкуренцията между платформите е наистина голяма. Това е в полза на потребителите и можем да очакваме все по-добри условия и нови решения.

5/5 - (3 votes)


ЦИФРОВИЗИРАНЕ
НА аудио и видео
записи


производство
на CD / DVD / bLUray
дискове


изработка на
анимирано видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *