Продължете към съдържанието

ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЗАПИСИ СТЪПКА ПО СТЪПКА

Как да цифровизирате видео и аудио архиви

Много често клиентите ни се обаждат по телефона, за да се информират за практическите подробности, свързани с изпълнение на услугите ни. Например: къде и как да донесат или изпратят касетите; колко време отнема цифровизирането; има ли риск за записа по време на прехвърлянето, надеждно ли е изпращането с куриер, кога става заплащането и т.н. Тук ще опишем процеса стъпка по стъпка, в случай, че имате нужда от тази информация.

И така, всичко започва от вашето намерение да прехвърлите в цифров формат (под формата на файлове), вашите архивни записи, които досега сте съхранявали на реални, физически носители. Това могат да бъдат видеокасети от различен вид и големина, ролки с 8мм. киноленти, аудиокасети, грамофонни плочи или други, по-рядко срещани варианти. 

Мотивите ви могат да бъдат различни – да ги съхраните и предпазите от стареене и загуба на качество; да ги разглеждате и споделяте достъпно, лесно и удобно; да ги обработвате, редактирате и използвате за професионални цели и т.н.

Как на практика да се случи това?

Първата стъпка е да получим вашите реални носители – видеокасети, киноленти и т.н. Начините са два: като ги донесете на място, в офиса ни, или като ги изпратите чрез куриер. Всички наши клиенти получават еднакво обслужване и прецизност при работата. 

Ще се радваме, ако ни посетите в офиса, за да се запознаем и да ни предоставите вашите записи. Актуална информация за работното ни време и адрес можете да намерите тук.

Ако това не ви е възможно, защото не се намирате в София или просто искате да спестите време, моля използвайте куриерска услуга по ваш избор. Записите ви ще бъдат обработени със същата грижа и внимание. Посочете следните данни за доставка:

за фирма Бо Студио, тел. 0888 66 42 11
София, Младост-1, бул. Андрей Сахаров 11, 
Търговски център РЕЯ, ет. 2, офис 54

В случай, че нямате опит с конкретен куриер, бихме препоръчали Еконт Експрес.За 14 години, откакто работим с тях, нямаме изгубена или повредена пратка за прехвърляне. Еконт имат офиси във всички по-големи населени места, както и множество офиси на територията на София. Можете да изпратите касетите от всеки техен офис или да ги извикате на вашия адрес, откъдето да вземат пратката и да ни я доставят. 

Ако получим записите ви чрез куриер, още същия ден ще ви се обадим, за да потвърдим, че вече са при нас. 

Как да опаковате и изпратите сигурно вашите касети, кинофилми и други носители.

В общия случай, най-важното е да се погрижите това, което изпращате да не бъде притиснато, огънато или счупено. Най-лесният начин е да сложите нещата в пластмасова или картонена кутия (в които ще ви ги върнем обратно) и да ги уплътните с вестници или други стари опаковки. Повечето куриери също предлагат стандартни кутии за транспортиране, но можете да подготвите пратката и предварително, у дома, с налични материали.

Ако изпращате само една или няколко касети, дори и без кутия, достатъчно е да ги обвиете с аерофолио. Това е фолио с въздушни балончета – един от най-широко разпространените материали за защитно опаковане. Ако не разполагате с такова, попитайте в офиса на куриерите – обикновено го предлагат безплатно, като част от услугата по доставка. Ние ще използваме същото, за изпращане обратно.

Най-„капризни“ при транспорт са грамофонните плочи. Те имат голяма повърхност и е нужно да бъдат предпазени от огъване или счупване.  Осигурете им по-добра защита и помолете куриерите да поставят стикер „чупливо“. Така можете да бъдете спокойни за тях. 

Който и начин да изберете, искаме да ви уверим, че след цифровизиране, по пътя обратно към вас, ще осигурим същото сигурно пътуване на вашите лични спомени или професионални архиви.

Изпращане на записи с куриер
Опаковане на кинофим за изпращане

Принадлежност на записите – отнасяме се с отговорност и внимание

И така, вашите записи вече са при нас. Следващата стъпка е да осигурим разпознаваемост и принадлежност на всеки носител. Още с пристигането в офиса ни, всяка поръчка получава уникален номер, дата и описание – колко и какви по вид записи включва (касети, киноленти, грамофонни плочи и т.н.). А всеки самостоятелен носител от дадена поръчка, получава свой пореден номер.

Обикновено изработваме поръчките по реда на постъпване в офиса, освен когато се нуждаете от записите спешно, във връзка с ваше събитие, срок за предаване или пътуване, например. Подайте ни тази информация и ще изпълним с приоритет.

Следва същинската работа по цифровизиране

Самият процес на прехвърляне, обяснен накратко, представлява извличане на информацията от получените физически носители и трансформирането й в цифрови файлове. Тези файлове след това могат да бъдат обработени, записани и съхранени на DVD диск, на флашка (USB памет) или на външен хард диск. Цифровите версии на вашите записи, с които ще разполагате след прехвърлянето, могат да бъдат копирани, размножавани, споделяни, редактирани и гледани много по-лесно и достъпно.

Процесът на прехвърляне се осъществява, като пускаме записа на съответното възпроизвеждащо устройство, и докато той тече в реално време, изходният сигнал се отвежда чрез свързващ кабел и се кодира чрез специална компютърна платка, записвайки се на монтажната станция. Така получаваме суров цифров файл, който се преглежда и обработва от обучен видеомонтажист или аудиомонтажист, за да получите приятен за гледане / слушане готов прехвърлен материал.

Можете да ни се обадите и да говорите директно с монтажиста, който работи по вашата поръчка. Попитайте, обяснете, обсъдете с него всички въпроси, които ви вълнуват.

Прехвърляне на записи от киноленти
Поправяне на скъсани киноленти
Подготовка на киноленти за прехвърляне в цифров формат

Грижа за носителите преди, по време и след прехвърлянето на материалите, записани на тях

Обгрижваме всеки носител веднага след пристигането в офиса ни. Номерираме, за да се знае на кого принадлежи. Почистваме го външно, ако се налага. Правим преглед дали кутията / ролката / лентата са в добро състояние. Пренавиваме касетите от край до край, в едната и в другата посока, за да раздвижим механизма, който осигурява плавно възпроизвеждане на записа. Така се отделят и евентуално слепналите участъци от лентата, вследствие на дългото съхранение без употреба. Тестваме възпроизвеждането на записа от различни устройства, с които работим, и установяваме кое от тях извлича максималното качество. След прехвърлянето опаковаме грижливо.

Кинолентите също получават специално внимание. Преди прожектиране ги пренавиваме в двете посоки и ги почистваме от прах. Отделяме внимателно слепнали участъци. Проверяваме всяка снадка между отделните парчета, от които обикновено се състои филма. Подновяваме остарелите от времето снадки. Свързваме в едно цяло филми, които са ни били предоставени на отделни парчета. Поставяме водач на лентата, където е нужно. Добавяме ролка за съхранение, ако липсва такава. Обичайно е, да върнем кинолентите в по-добър вид и състояние от това, в което сме ги получили.

В процеса на прехвърляне няма риск от повреда или изтриване на записите

Всичко, което се случва със записите ви по време на прехвърляне, е равносилно на едно обикновено гледане / слушане без прехвърляне. Пускаме записа на устройство, с което той се възпроизвежда обичайно, както когато искате да го видите или чуете. По време на възпроизвеждането му в реално време (с нормална скорост), отвеждаме видео и аудио сигналите от изхода на устройството към компютърна монтажна станция, където те биват прекодирани и записани в цифров формат.

Ремонт на повредени видеокасети
Ремонт на повредени аудио касети

Прехвърляме също и повредени носители, като ги поправяме и почистваме

Ето някои от вариантите, с които сме се срещали.

За видеокасети и аудиокасети:

За киноленти:

Получавали сме също архиви, претърпяли наводнение, изядени от кучето, използвани от децата за игра и други варианти.

Можем да се справим с всички тези повреди и да възстановим записите ви.

Повредена видеокасета
Скъсана лента на видеокасета
Поправяне на скъсана лента на видеокасета

Как да разберете какво има на касетите или на коя касета е записът, който ви е нужен

Повечето притежатели на касети и киноленти с архивни записи вече не разполагат с устройство, на което да прегледат съдържанието. Ако касетите не са надписани или сте ги наследили от родителите си, възниква въпросът какво има на тях. Дали записите са ценни за вас, дали си струва да ги прехвърляте и да заплащате за това?
Възможно е също, да имате десетина касети, и да искате да прехвърлите само онази, на която е сватбата на родителите ви, но как да разберете коя е тя?

Ето какво предлагаме на онези от вас, пред които изникват подобни въпроси.

Вариант 1 – Позвънете в офиса ни – ще уговорим взаимно удобно време, в което да ни посетите и ще ви съдействаме да прегледате записите си при нас.

Вариант 2 – Изпратете записите по куриер с молба да се свържем с вас преди прехвърляне. Ние ще прегледаме съдържанието и ще ви информираме по телефона, какви събития са заснети на касетите. 

Заедно ще уточним какво желаете да бъде цифровизирано, и какво не. Ще получите и заплатите само онази част от записите, която ви е нужна.

Запис на VHS касета
Преглед на съдържанието на VHS касета

Допълнителни услуги по обработка на записите

Освен описаното дотук стандартно цифровизиране, предлагаме и много допълнителни услуги, свързани с по-нататъшна обработка на записите. Ето някои от тях:

Колко време отнема прехвърлянето?

Стандартният ни срок за всички видове носители в малки количества е 3 работни дни от деня на получаване на поръчката. Предлагаме и експресна услуга, която е в рамките на 24 часа и се заплаща с 30 % допълнително. 

Когато поръчката е голяма – примерно 5-10 или повече носители, договаряме срока индивидуално, с всеки клиент. Правим всичко възможно да останете удовлетворени. Ако някои от касетите ви са по-спешни, правим първо тях и ги получавате с приоритет. 

Питаме и се съобразяваме, когато срокът за изпълнение ви е важен. Ако искате да подарите записа за наближаваща годишнина, ако ви предстои участие, където са ви нужни архивните кадри, ако пътувате и е важно да вземете носителите и готовите записи с вас и т.н.

Важно е да знаете, че има минимално технологично време, за да бъде извършено прехвърлянето. Процесът не е моментален, нужно е да ни оставите носителите със записи за известно време.

Получаване на прехвърления, цифровизиран видео или аудио запис.

Готовите, прехвърлени в цифров вид записи, можете да получите на място в офиса ни (в София) или да ви ги изпратим с куриер. Обикновено уточняваме това още при получаване на поръчката, но е възможно да промените желанието си, докато трае процесът на прехвърляне. Опаковаме вашите носители грижливо и сигурно, ако ще бъдат доставени до вас с куриер.

Консултираме се с клиентите в какъв формат биха искали да получат готовите прехвърлени записи. Ако нямате специални желания, обичайно записваме цифровите архиви във формат MPEG. Готовите файлове могат да бъдат качени на DVD диск, на флашка (USB памет) или на външен хард диск.  Ако не разполагате с такива, можете да закупите от нас.

Прехвърляне нз записи върху флаш памет

Кога става заплащането на прехвърлените записи

Услугите ни за прехвърляне на записи се заплащат след изработката. 

Това става на място в офиса ни, при получаването, или чрез услугата “наложен платеж”, която куриертите предлагат (заплащате на куриера, при получаване на пратката). Издаваме касова бележка или фактура, по ваше желание.

Заплащането при получаване има следните предимства:

От една страна за ваша сигурност – заплащате за нещо, което вече е изпълнено.
От друга страна – така ние сме проверили, че на носителите действително има записи (получавали сме и празни касети). Уверили сме се, че наличното съдържание е онова, което вие желаете да бъде прехвърлено и съответно заплатено. Установили сме точната продължителност на цифровизираните материали. Формирали сме цената на база чистото време видеозаписи, които ще получите. Повече информация за цените вижте тук.

Издаваме гаранционен талон и поддържаме гаранция

Запазваме файловете от всяка поръчка в рамките на 3 работни дни, докато клиентите имат възможност да ги прегледат и да се уверят, че всичко е наред. При получаването на прехвърлените записи, ще получите гаранционен талон с номера на поръчката ви и дата, до която поддържаме гаранция за работата си. В случай на открит дефект в готовите, получени записи, който е възникнал вследствие на нашата работа при прехвърлянето, изработваме поръчката отново, като отстраняваме проблема.

Надяваме се, тази информация да ви помогне да изпратите вашите записи със спокойствието, че всяка стъпка от процеса е планирана и се изпълнява от нас с мисъл, грижа и внимание. 

Работим, с уважението, което всеки отминал момент от живота ни заслужава, защото е неотменна част от това, което сме сега.

Свържете се с нас, ако имате и други въпроси, свързани с прехвърлянето на записи тук

5/5 - (3 votes)
5/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *