Прехвърляне на киноленти 8мм

Цифровизиране на любителски кинофилми

Една от уникалните услуги, които Бо Студио предлага е прехвърляне на киноленти 8мм в цифров формат, за да могат отново да бъдат гледани. Съвременните технологии позволяват не само цифровизиране на любителските кинофилми, но и допълнителна софтуерна обработка за корекции на експозицията, скоростта и цветовете.

Бо Студио разполага с нужната техника, софтуер и най-важното – дългогодишен опит в прехвърлянето на любителски филмови ленти. Можем да цифровизираме вашите 8мм филми и да ги запишем на DVD диск, на флашка или на хард диск, в желания от вас видео формат.

Какви киноленти прехвърляме и как се определя цената на услугата?

Бо Студио предлага прехвърляне на киноленти 8мм във вариантите Standart 8mm (8мм – нормал), Super 8mm (8мм – супер) и Double 8mm (8мм – двоен). 

Цената е 3,00 лв. на минута времетраене от крайния готов филм, който получавате. 

Имаме минимум от 30,00 лв. при предоставяне на твърде кратки материали.
(Това означава, че за всички 8мм филми с продължителност до 10 минути, цената е една и съща – 30 лв.)

Какви са кинофилмите, които вие имате?

Формати любителски киноленти

Любителските кинофилми основно са в три размера – 8мм, 9,5мм и 16мм. Това показва ширината заедно с перфорацията. Ако премерите кинолентата напречно с линийка, ще знаете от кой вид са вашите филми.

Най-често срещаният формат е 8мм филм и съществува в две разновидности:

– Regular (Standart) 8mm, който в България често се нарича „8мм – нормал”. Лентата е широка 8мм заедно с перфорацията, която е по продължение на едната страна на филма.

– Super 8mm, който най-често се нарича разговорно „8мм – супер”. Това хронологично е следваща, подобрена версия с по-ситна перфорация.  Лентата отново е широка 8мм, но размерът на кадрите е по-голям, за сметка на по-тясната ивица с перфорация (отново само от едната страна на филма).

И двата вида осем милиметрови филми, могат да се срещнат описани и като Double 8mm (двоен 8мм филм). Това е така, защото при закупуване, лентата е с ширина 16мм и има перфорация от двете си страни.

Заснемането върху такъв филм става на два пъти, като всеки път се използва само едната му половина по дължина (само 8мм от лентата него по цялата й дължина). След това филмът се обръща в кинокамерата и се заснема другата половина.

След фотографската обработка, преди гледане, лентата се разрязва по дължина със специален инструмент и от нея се получават две парчета, всяко с ширина 8мм и перфорация от едната си страна. Тези две части се монтират една след друга, по реда на заснемане и така се прожектират и гледат.

Видове 8мм киноленти

Можете да гледате отново старите киноленти.
Свържете се с нас.

Каква е продължителността на вашите 8мм киноленти?

Любителските 8мм кинофилми се съхраняват навити на ролки,
от диаметъра на които може да се съди за приблизителното времетраене на видеоматериала.

Най-често използваните ролки за кинофилми са със следните размери:

7,5см диаметър – побира филм с продължителност около 4 минути

12,5см диаметър – побира филм с продължителност около 16 минути

17,5см диаметър – побира филм с продължителност около 32 минути

Определяйки времетраенето на вашите ленти (от което зависи и цената, която ще заплатите за прехвърлянето в цифров формат), вземете под внимание, че посочената продължителност е в случай, че ролката е изпълнена цялата с кинолента. Понякога на по-голяма ролка се навива по-малко филм и тогава е важно да се измери диаметъра само на реално навитата лента. Времетраенето е приблизително, тъй като материалът може да включва и незаснети участъци, да е сниман на твърде бавна или бърза скорост, да е навит различно стегнато на ролката и т.н.

Точно поради тези фактори, цената за прехвърляне на кинофилми не зависи от броя и размера на ролките, които ни носите, а само и единствено от реалната продължителност на крайния готов видео материал, който ще се получи след процеса на цифровизиране и софтуерна обработка. Така заплащате само за кадрите, които наистина са заснети върху филмите и вие ще можете да гледате.

Как изглеждат прехвърлените филмови ленти?

Какво включва процесът на прехвърляне на киноленти 8мм?

 • Преглед и оценка на състоянието на филмите с оглед на грижата, от която се нуждаят преди да бъдат цифровизирани.
 • Пренавиване в двете посоки с цел освежаване, почистване от прах, косми и замърсявания.
 • Преглед на здравината на всички снадки (местата, където парчетата от филми са свързвани едно след друго) и подновяване на остарелите снадки, които се разлепят поради стареене.
 • Прожектиране върху специален екран и цифровизиране с видеокамера.
 • Компютърна обработка на записа – корекции, ако са необходими на цветови баланс, експозиция, скорост и др.
 • Видеомонтаж, отстраняване на участъци без заснемане, плавни преходи и т.н. – за получаване на приятен за гледане, свързан материал.
 • Рендериране в избрания от вас формат и запис на DVD диск, флашка или хард диск.
 • Допълнително копие за архив.
 • При необходимост, можем да качим материала на нашия сървър - за теглене през интернет.
 • Според предпочитанията на клиента предоставяме материала в удобен за него видео формат, който да позволява по-нататъшен монтаж и видео обработка.
 • Като допълнителни услуги, към вашите записи могат да бъдат добавени музика, специални ефекти и надписи, които да превърнат архивните филми в красив филм и оригинален подарък. Допълнителните услуги се заплащат по договаряне. При възникнали въпроси, можете да ни пишете оттук.
Ролки с 9мм кинофилми
кинокамера с 8мм киноленти
8мм филм

Свържете се с нас

Работно време

09:00 – 18.00
понеделник – петък

Контакти

телефон: 02 974 42 92 мобилен: 0884 19 45 40
Имейл: office@bostudio.bg

Адрес

София,
Метростанция „Младост 1“,
Търговски център „Рея“,
етаж 2, офис 54
(Младост 1, до блок 74)